Frågor & Svar
Tryck på CTRL + F för att söka bland frågor och svar nedan
A
Andrahandsuthyrning
Vill du hyra ut i andra hand måste du ha tillstånd från föreningens styrelse.
Juridiska personer godkänns inte som varken medlemmar eller andrahands hyresgäster.
Du får hyra ut i andra hand av följande skäl:
· Dokumenterat arbete på annan ort
· Dokumenterade studier på annan ort
· Värnpliktstjänstgöring
Tillstånd att hyra ut ges högst 6 månader i taget. Ansök i god tid och minst två månader innan du planerar att hyra ut. För studier eller arbete på annan ort krävs aktuella skriftliga intyg i original eller vidimerade kopior, där skola eller arbetsgivare även specificerar vilken tid du befinner dig där. Det är stadgebrott att hyra ut sin lägenhet utan tillstånd. Enligt stadgarna kan du förlora bostadsrätten. Det juridiska ansvaret för bostadsrätten kvarstår hos ägaren. En avgift för uthyrningen debiteras lägenhetsinnehavaren.
Ansvar
Du har som brf-innehavare ett väsentligt större ansvar än en hyresgäst när det gäller att själv ordna med till exempel reparationer i din lägenhet. Mer om vad en bostadsrättsägare har för skyldigheter kan du bl.a. läsa om i Bolmen 2:s stadgar.
I kort handlar det om att du som boende är ansvarig för ytskikt och glasrutor samt ytterdörren. Skador vid inbrottsförsök belastar därmed din hemförsäkring, inte föreningens. Om ditt försäkringsbolag är av annan åsikt - kontakta gärna oss i styrelsen.
Fullständig checklista för ansvarsfördelning mellan bostadsrötsföreningen och dig som boende hittar du här.
Antenner
Får inte sättas upp på föreningens hus utan tillstånd av styrelsen. Detta gäller även paraboler.
Avfallskvarn
Får inte installeras i lägenheten utan styrelsens medgivande.
Avgift och avier
Har du frågor om din avgift eller om avgiftsavier ringer du vår ekonomiska förvaltare på Fastighetsägarna. Betalar du avgiften via Internet är tipset att var noga med att få med rätt OCR-nummer. Varje månadsblankett har olika nummer. Får du felaktiga påståenden om att du inte betalat - kontakta oss omedelbart. Skulle du ha problem att betala avgiften i tid är det mycket viktigt att du omedelbart hör av dig till styrelsen. Föreningen har beslutat att snabbt fånga upp de som missat att betala avgiften i rätt tid. Enligt stadgarna är nyttjanderätten förverkad om bostadsrättsinnehavaren dröjer mer än två dagar efter förfallodagen. Alla missade avgifter och andra skulder till föreningen lämnas till inkasso.
B
Balkonger
Balkongerna är flitigt använda uterum. Av hänsyn till dina grannar är det förbjudet att piska/skaka mattor eller grilla. Ta hänsyn när du sopar, skottar eller vattnar. Balkonglådor ska sitta på insidan av balkongräcket. Det är inte möjligt att förbjuda cigarrettrökning på egen balkong. Fimpar, tomma askar och ölburkar slänger du i soporna och inte över räcket blomsterrabatterna!
Parabolantenner, markiser, lampor m.m. får inte fästas i fasaden varken vid balkongen eller någon annanstans.
Angående inglasning, se rubrik Inglasning balkong.
Batterier
Gamla batterier lämnas/slängs i en särskild holk i grovsoprummet.
Bil- och mc-batterier forslar du själv till närmaste återvinningsstation (t.ex. Östberga) för omhändertagande. Det är förbjudet att lämna detta i grovsoprummet. Vi har idag inte möjlighet att sortera detta avfall.
Bo
I enlighet med brf Bolmens stadgar vill föreningen att den som söker medlemskap och köper bostadsrätt också avser att bo i sin lägenhet.
Om så inte misstänks vara fallet har styrelsen rätt att avslå en medlemsansökan. Styrelsen har också med stöd av stadgarna rätt att ta ifrån någon ett medlemskap, det vill säga nyttjanderätten är förverkad, om lägenheten används till annat ändamål än det stadgarna anger. Att till väsentlig del använda lägenheten för näringsverksamhet, eller att utan tillstånd hyra ut den i andra hand, är stadgebrott som ger styrelsen rätt att återkalla medlemskapet.
Bredband
Se Internet
Buller
Störande buller som hammarslag eller ljud från t.ex. borr- eller andra byggmaskiner skall undvikas tidiga morgnar och sena kvällar.
På medlemsmöte beslutades om följande tidsgränser:
Vardagar före kl 07.00 och efter kl 20.00.
Lör- och sön/helgdagar före kl 10.00 samt efter kl 18.00.
Bygga om
Du som bostadsrättsinnehavare får i många stycken bygga om delar av din lägenhet invändigt.
Det är av säkerhetsskäl förbjudet att själv göra ingrepp i bärande väggar, vvs, el eller andra fasta installationer i föreningens lägenheter.
Samtliga installationer i el och vvs skall utan undantag göras av licensierad entreprenör.
I övrigt ska ombyggnader utföras av kvalificerad yrkesman. Vid köks- och badrumsrenoveringar skall ritning i 2 ex lämnas till styrelsen för godkännande.
Det är inte tillåtet att ansluta köks- eller badrumsfläkt till ventilationskanalen.
En ombyggnad som saknar tillstånd eller utförts på felaktigt sätt kan beivras av föreningen, som då med stöd av stadgarna kommer att tvinga innehavaren att återställa, oavsett vem som en gång byggde om.
Det är sedan upp till innehavaren av bostadsrätten att själv gå vidare och i sin tur stämma den som en gång byggde om.
C
Cykelställ och cykelrum och barnvagnsrum
Cyklar parkeras i cykelställen utomhus eller i cykelrummen, barnvagnar i barnvagnsrummen.
Cyklar som låses fast i staket eller stuprör står ofta i vägen för nyttofordon och riskerar att flyttas. Föreningen tar inget ansvar för cyklar som skadas eller måste avlägsnas på grund av olämplig placering och ägaren riskerar att tvingas betala kostnaden för bortforslingen.
Uppställning av cyklar, barnvagnar, kälkar och liknande får inte ske i trapphusen/våningsplanen. Detta är ett krav från brandskyddsmyndigheterna. Städbolagets arbete underlättas också av att vi håller trapphusen fria.
På grund av platsbrist skall långtidsförvaring av oanvända cyklar och barnvagnar m.m. ske i resp. lägenhetsförråd.
Omärkta och till synes oanvända cyklar, barnvagnar, leksaker m.m. flyttas av föreningen till annan plats och kan kasseras efter c:a 6 månader. Märk därför dina ägodelar!
F
Fastighetsskötsel
För närvarande utförs fastighetsskötseln av Fastighetsägarna. Läs mer under Felanmälan.
Du bör också ta reda på vad föreningen betalar och vad du själv får betala om du ber fastighetsskötaren om hjälp med något i din lägenhet. Läs mer i våra stadgar.
Felanmälan
Se fliken Kontakt/Felanmälan.
Fest
Ska du ha fest hoppas vi att ni får trevligt. Men du bör tänka på att just fest och hög musik är de absolut vanligaste orsaken till klagomål.
Sätt aldrig högtalare direkt mot golvet eller väggen. Lägg gärna en frigolit-skiva mellan högtalare och golv/vägg och skruva ner basen.
Sätt också gärna upp en liten lapp eller berätta att du ska ha fest, så blir stämningen bättre och styrelsen slipper brev från dina grannar om att du borde sparkas ur föreningen.
Att strunta i det och upprepat spela musik på hög volym eller på annat sätt störa grannarna på sena kvällar och nätter kan resultera i att styrelsen beslutar återkalla medlemskap.
Styrelsen kan alltså tvinga en störande person att flytta. Besittningsskyddet är i detta avseende svagare i en brf än i ett hyreshus.
Fönster
Målning och underhåll av utsidan av fasad, fönster och balkongdörrar är föreningens sak.
Målning av lägenhet, liksom tätning av fönster är däremot en av de saker du som enskild medlem har att sörja för. Föreningen betalar alltså inte för till exempel tätningslist. Inte heller för att någon sätter fast den åt dig.
Skulle en ruta gå sönder är det även där den enskilde brf-ägare som ansvarar för att få in en ny ruta. Även reparation efter åverkan på ytterdörr, till exempel efter inbrott, är enskild medlems ansvar.
Försäljning
Se "Överlåtelse".
G
Glas och returglas
Insamling av förpackningsglas sker i särskilda kärl i grovsoprummet. Ett för färgat glas, ett för ofärgat. Hela föreningen har glädje av att alla sköter detta på ett snyggt sätt.
Dricksglas, fönsterglas, speglar och annat tillverkat i glas skall dock kastas i behållaren för ej brännbara grovsopor. Glödlampa, vanlig och lågenergi, räknas som elavfall och ska lämnas till miljöstation eller grovsoprummets plats för elavfall.
Grilla
kan man göra vid föreningens anordnade grillplats utanför Ralångsvägen 5. Det är inte tillåtet att grilla på balkong eller på egen anordnad uteplats.
Grovsopor
Vid vändplanen Vättersvägen 28-30 finns vårt grovsoprum där du kan lämna grovsopor. Där finns behållare för insamling av batterier (inte bilbatterier), glas, tidningar m.m. Större apparater som TV och datorer får inte slängas där liksom byggsopor. Kartonger skall slås samman eller rivas sönder.
H
Hemförsäkring
Du som "äger" din bostad skall ha ett s.k. bostadsrättstillägg till din hemförsäkring.
Hemsidan
Här hittar du bland annat lite information om föreningen.
Du är välkommen med synpunkter till styrelsen.
Hissjour
Se Felanmälan.
Hittegods
Hittegods lämnas till polisens hittegodsavdelning.
Höst- och våraktiviteter
Styrelsen anordnar varje år två aktivitetsdagar för att snygga till vår gemensamma miljö. Detta är ett utomordentligt bra tillfälle att träffa dina grannar och att tillsammans öka vår trivsel. Det är bra ju fler som hjälper till och vi kan på detta sätt minska våra gemensamma utgifter. Kom du också nästa tillfälle - alla boende är välkomna !
I
Inbrott
Anmäler du till polisen. Upptäcker du att det varit inbrott - berätta gärna det för någon i styrelsen eftersom den typen av problem brukar gå i vågor. Kanske kan vi göra något för att förhindra en upprepning.
Inglasning balkong
Tillstånd behövs från styrelsen och utseendet skall anpassas till övriga utförda inglasningar. Byggnadslov söks hos stadsbyggnadskontoret innan arbetet beställs från valfri entreprenör. Bygganmälan skall insändas till stadsbyggnadskontoret. Aktuell (2009) kostnad för tillstånden c:a SEK2.000:-.
Internet
I alla lägenheter finns uttag för Comhem bredband/TV/Tele. För abonnemang står respektive boende. Avtal finns till 2017.
Alla lägenheter har anslutning via fiber till Bredbandsbolagets bredbandstjänst till vilken kan anslutas dator, TV och telefon. Bredband 100/100 ingår i årsavgiften.
J
Jourtjänst
Se Felanmälan
K
Kabel-tv
Se Internet.
Kontaktppgifter
Det är viktigt att du alltid förser styrelsen med aktuella kontaktuppgifter ifall något händer i t.ex. lägenheten som kräver omedelbar åtgärd. Blankett finns på hemsidan under Dokument.
Källare/vindsförråd
Observera att rökning är absolut förbjuden i källare och vind på grund av brandrisken.
Möbler eller bråte får inte förvaras i trappuppgångar eller korridorer i källare eller på vind av utrymnings- och brandskäl. Sådant kommer att fraktas bort. Kostnaden för det drabbar alla. Den som saknar "prylen jag ställde på ovanstående ställen en tid" har alltså råkat ut för en helt regelmässig städning och man får skylla sig själv.
Köksfläkt
Det är inte tillåtet att ansluta köks- eller badrumsfläkt till ventilationskanalen. Däremot ventilationskåpa eller kolfilterfläkt med utblås i rummet.
En fläkt ansluten direkt till ventilationskanalen trycker in ditt matos eller din cigarettrök i varenda lägenhet utefter hela stammen.
Har du ofta problem som kan tyda på att någon kopplat in en fläkt ska du i första hand kontakta styrelsen. Det kan bli nödvändigt med felsökning utefter hela stammen för att hitta syndaren, som då riskerar att få betala för utryckningen.
L
Lösöre
Det är inte tillåtet att förvara t.ex. cyklar och barnvagnar på våningsplanen. Julgran, skor, stövlar, möbler och dörrmattor får inte stå utanför din lägenhet. Detta är ett krav från brandskyddsmyndigheterna. Vår städfirma har problem med att fullgöra sina åtagande på grund av dessa hinder. Dina grannar kan också vara störda av detta. Visa hänsyn.
M
Motioner
Du kan som enskild medlem påverka ditt boende bland annat genom att lämna in motioner för omröstning vid årsstämman, glöm inte att skriva under med namn. Skall vara styrelsen tillhanda senast 31 mars.
Matavfall
Från 1 januari 2023 blir det obligatoriskt för hushåll i Stockholms kommun att sortera matavfall separat. Enligt ny lag, som tillträder 1 januari 2023, ska alla boende som bor i en fastighet med matavfallsinsamling sortera ut sitt matavfall från övriga hushållssopor. Matavfallsinsamlingen samt matavfallspåsar finns vid vändplanen i anslutning till Vättersvägen 30. Det bästa för miljön är att ta vara på all mat och undvika onödigt svinn. Då kan matavfall istället bli fordonsgas eller gödsel.
Musik
Många medlemmar upplever grannens stereo som mycket störande. Du kan förebygga genom att inte placera dina högtalare direkt på golvet eller mot väggen, utan ha ett isolerande mellanlägg. Du bör också vrida ner basen ordentligt, den slår ofta igenom flera våningsplan.
Trådlösa hörlurar är en utmärkt lösning.
Om din granne stör dig med sin stereo, börja med att själv ringa på och säga till. Hjälper inte det, lämna en skriftlig anmälan med tider och klockslag till styrelsen.
P
Pappersinsamling
Insamling av tidningar sker i särskilda kärl i grovsophuset vid vändplanen i anslutning till Vättersvägen 30 eller i de nedkasten/kassunerna som ligger på kortsidan av grovsophuset (läs mer under Grovsopor).
Paraboler m.m.
se Balkong!
Parkering
Parkering eller uppställning av motorfordon på föreningens mark är inte tillåten. Det gäller alla typer av motorfordon, alltså även motorcyklar, skotrar och mopeder.
Parkering är förbjuden och beivras. "Parkeringstillstånd för rörelsehindrad" gäller ej. Övervakas av aimo-park och anmälan av felparkerade fordon kan göras på 08-722 15 00.
Du kan tillfälligt parkera på vändplanerna så länge av/på-lastning pågår, men sedan måste fordonet flyttas till annan plats. Struntar du i P-förbudet riskerar du "böter".
All parkering på föreningens mark kräver särskilt tillstånd eller hyresavtal.
Brf Bolmen2 har parkeringsplatser utomhus - med eller utan el - att hyra. Prata med styrelsen om du vill hyra plats.
R
Renovering av badrum och kök
Funderar du kring renovering av badrum och/eller kök? Vänligen läs följande kravlista samt regler som gäller vid ombyggnad av kök och badrum. Vid frågor, kontakta styrelsen för mer information.
Tänk på att allt arbete måste utföras av godkända hantverkare när det gäller såväl plattsättare som VVS- tekniker. Styrelsen tillåter INTE vattenburen golvvärme.
Reservnycklar
Det finns inga extra nycklar till din lägenhet någon annanstans än hos dig.
Extranyckel liksom till port/tvättstuga etc. debiteras lägenhetsinnehavaren.
Returpapper och kartonger
Kan lämnas i grovsoprummet. Kartonger skall vikas ihop eller brytas sönder, men skall inte läggas bland tidningspapper !
Rökning
Rökare, visa hänsyn ! Röka får du göra hemma eller utomhus. Däremot inte i tvättstugorna, för allas trivsel. Inte heller på vindar eller källare, eftersom det äventyrar hela husets säkerhet.
Rökning i trapphusen och hissar är ej tillåtet.
Röker du på gården eller på balkongen, så tar du själv tar hand om dina fimpar.
S
Skadedjur/insekter
Om du får problem med skadedjur el. dyl. tar du i första hand kontakt med styrelsen. Föreningens husförsäkring täcker normalt åtgärderna som kan bli aktuella.
Gör din anmälan utan dröjsmål för att undvika spridning.
Sopnedkast
Sopor ska alltid förpackas väl, t.ex. i lagom fyllda och väl ihopknutna plastpåsar, för att undvika dålig lukt. Placera inte sopor eller förpackningar i nedkastet som riskerar att fastna i schaktet. Föreningen har varje år många onödiga sopstopp som förutom irritation och dålig lukt även kostar pengar. RIV SÖNDER pizza- och vinkartonger som har lätt att fastna. Returpapper och tidningsbuntar skall INTE kastas i sopnedkastet. Inte heller stekpannor, kuddar, kakburkar m.m. Dessa skall kastas i grovsoprummet ! Undvik om möjligt att kasta tunga påsar fyllda med kattsand i sopnedkastet.
Stadgar
Brf Bolmen2 nu gällande stadgar hittar du här och skall även ha fått när du köpte din lägenhet. Läs dem gärna och noga, det är viktig information för dig som bostadsrättsinnehavare. Här finns reglerna som gäller juridiskt och här regleras både dina rättigheter och skyldigheter som brf-innehavare. Brott mot stadgarna kan betyda att medlemskapet förverkas. Läs gärna mer under fliken Föreningen/Stadgar.
Styrelse
Sju ledamöter och två suppleanter ingår i styrelsen som är vald av årsstämman.
Namn och adress till medlemmarna i styrelsen finns anslagna i alla portar. Läs mer under fliken Kontakt/Styrelse.
Städning
En punkt där alla medlemmar mycket handgripligen har möjlighet att påverka våra kostnader.
Har du synpunkter på städningen - skriv gärna ett brev till styrelsen.
Städning av tvättstugan är varje medlems angelägenhet. Vi håller rent efter oss, torkar av maskiner, spolar ur tvättmedelsfack, tar bort ludd i tumlare, kastar tomma tvättmedelsförpackningar, torkar bort spillda tvättvätskor och så vidare. Grovstädningen köper vi, resten sköter vi själva.
Störande grannar
Att regelmässigt störa grannar är brott mot stadgarna. Är den som stör en andrahandshyresgäst är ansvaret ändå bostadsrättsinnehavarens.
Tyvärr är oljud en vanlig orsak till klagomål. Skulle du drabbas av oljud eller annat bör du först själv tala med den som stör. De allra flesta är helt enkelt inte medvetna om att de är störande, och problemen brukar upphöra efter ett vänligt samtal.
Akut störande grannar är ett ärende för polisen. Du ringer själv.
Den som stör grannarna och inte upphör trots uppmaning kan mista sitt medlemskap. Läs mer under rubriken "Fest" och i våra stadgar. Observera att en vänlig lapp i porten inte fritar någon från skyldigheten att ta hänsyn till grannar oavsett veckodag.
Om dina grannar festar och stör sent på natten - knacka på och säg till.
Tycker du att det finns skäl, till exempel att det är ständigt återkommande störningar, ska du inte tveka att klaga skriftligt till styrelsen, med lägenhetsnummer, namn och adress både till dig själv och den störande.
Om situationen är akut och spårar ur - ring polisen och gör en anmälan.
Säkerhetsdörrar
Glöm inte att tala om för ditt försäkringsbolag att din lägenhet har säkerhetsdörr, eftersom denna dörr ofta ger billigare hemförsäkring.
Fabrikat och annat försäkringsbolaget kanske vill veta hittar du på gångjärnssidan.
T
Trivselregler
Se under resp. rubrik betr buller, fest, störande grannar m.fl.
Tvättstuga
Finns i källaren Vättersvägen 28 och Ralångsvägen 5. Där finns det tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och mangel.
Tvättstugan är öppen:
Måndag - lördag 07.00 - 22.00.
Sön- och helgdag 10.30 - 22.00.
Tvättpass: 07.00 - 10.30; 10.30 - 14.00; 14.00 - 17.30; 17.30 - 21.00. Har tvätten inte påbörjats 30 minuter efter bokad tid kan vem som helst överta tvättpasset! Torkning av tvätt kan pågå upp till 1 timme efter resp. tvättid.
Bokar tvättid gör du med din låscylinder som har ditt lägenhetsnummer och som hör till din lägenhet.
De flesta tvättmaskinshaverier beror på att medlemmar tvättat plagg som skadat maskinen. Bh-byglar som åkt ner och fastnat har kostat föreningen tiotusentals kronor. Använd därför alltid tvättpåse eller tvätta dessa plagg för hand. Torktumlarens vanligaste fel är överhettning, vilket beror på att man kör tumlaren utan att först ta bort luddet som täpper till luftcirkulationen. Även detta kostar oss tusenlappar, så vi ber dig att alltid ta bort luddet från tumlarens filter efter varje användning.
U
Uthyrning
Se "Andrahandsuthyrning".
V
Valberedning
Valberedningen föreslår kandidater till styrelse och revisorer i föreningen. Läs vidare under Kontakt/Valberedning
Vattenskada
Om du råkar ut för en vattenskada, ta omedelbart kontakt med både felanmälan och ditt försäkringsbolag. Råkar du ut för vattenskada på grund av grannen, gör samma sak och ta dessutom kontakt med din granne.
Ä
Ägare
Fler än en privatperson får gemensamt inneha bostadsrätt i föreningen.
I våra stadgar kan man också läsa att ägare ska bo i lägenheten. Det räcker dock med en.
Juridiska personer accepteras inte som varken hel- eller delägare i brf Bolmen2.
Har du firman hemma får du naturligtvis gärna ha firmanamnet på din egen dörr, men inte på anslagstavlan i porten. Näringsverksamheten måste också uttalat vara av ringa betydelse, annars kan ditt medlemskap återkallas. Du får alltså inte använda lägenheten i huvudsak som företagslokal.
Ö
Överlåtelse
När du säljer din bostadsrätt ska köparen godkännas av styrelsen.
Skicka alla handlingar (köpekontrakt och ev pantsättningsdokument) till ordföranden som gör en sammanställning och tar kreditupplysningar på nya medlemmar, som föreläggs styrelsen.